onsdag 6 juni 2012

Kalives, Kreta

Stället som vi åkte till var Kalives, eller Kalyves, en by som finns på norra kusten av Kreta, ungefär 17 km sydost om Chania. Byn ligger på södra sidan av Soudabukten och erbjuder en fantastisk utsikt till Akrotiri halvön. Genom byn rinner Xidesälven, som kyler ner området under varma sommardagar och det är en orsak till den rika växtligheten. Kalives och dess omgivningar är några av de grönaste ställen på Kreta.


Utsikter från Kalives strand.
Två sista bilderna på floden, nattetid och dagtid.

Vi tyckte att Kalives var just passligt litet/stort ställe för oss. Det var tillräckligt tyst och lugnt men det fanns ganska mycket tavernor, restauranger och caféer att välja mellan. Det som vi tyckte speciellt mycket om var att det var så äkta och autentiskt, dvs. det fanns mycket lokalbefolkning. Själv har jag ju nog inget att jämföra med. I byn finns några matbutiker varav en var lite större med stort urval ända från mat och frukter till solkräm, badleksaker och souvenirer. Dessutom finns det en liten vinaffär med kretensiska viner, några köttaffärer, en möbelaffär, banker, apotek och flera små affärer med lokala handarbeten och konstföremål. En del turistaffärer finns det ju också med bl. a. piratmärken (skrattar ännu också åt episoden då jag gick in i en av turistaffärerna och började kolla på Converseskor och försäljerskan kom och berättade hur de är så populära och efterfrågade just nu, authentical copy, you see! Hon var i alla fall ärlig.) men inte för många. Och det sköna (jämfört med Thailand) var att ingen försökte tvinga en att köpa något fast man gick in i en affär.






































Gatorna i Kalives är väldigt smala och det finns ingen trottoar för fotgängare. Utanför butikerna finns det små trottoarer där man kunde lyfta barnvagnen upp på. Vi kunde gå riktigt bra med resevagnen men på vissa ställen måste man kolla noggrant att det inte kom någon bil i kurvan ifall man skulle över vägen. Det finns fina balkonger och terasser och små, mysiga pation vid husen. Blommor finns det massor av, både i naturen och trädgårdarna samt i krukor på balkongerna och vid ingångarna. Inne i byn finns en kyrka och i bakgrunden skymtar bergen med snötoppar. Längs strandvägen finns det taverna efter taverna med egen strand och solstolar och parasoller, inne i byn finns större och kanske finare restauranger.









































































































Stranden var fin och ren. För att igen jämföra med Thailand, där stranden (på Karon beach i alla fall) var full med skräp och rosk var Kalives stränder blänkande rena. Sanden var lite störrekornigt, som små, små runda stenar som nötts av större stenar nån gång i tiden. Vattnet var ännu ganska kallt och Flickan simmade inte många gånger ordentligt. Men hon tyckte om att springa i vattnet och sitta och leka just vid vattnet. Själva vattnet var ganska rent och klart, det enda som jag lade märke till var att det på vissa ställen såg oljigt ut. Funderade ifall det kan orsakas av människornas solkrämer och -oljor? På stranden fick man vara i lugn och ro, det fanns människor men det var inte smockat fullt, ännu. Kanske det blir större rusning lite senare på sommaren.






































Tiden vi åkte tyckte vi var utmärkt, då man var i solen hade man varmt ibland t.o.m. hett men ifall man blev i skuggan och det blåste passligt var det lite kyligt. Barnen sov superbra i vagnen, i turer. Först sov Lillgubben sin första dagssömn, när han vaknade var det Flickans tur och senare på eftermiddagen blev det Lillgubbens tur igen. Ibland hann han somna i Manducan med sen flyttade vi honom bara till vagnen när Flickan vaknade. På detta sätt behövde ingen sitta inne på rummet under någon dagssömn. Vi var faktiskt lite överraskade hur bra Flickan sov i vagnen eftersom hon här hemma inte längre har kunnat sova i vagn.

Det finns flera hostel/hotell på Kalives och en del apartments for rent skyltar såg vi också och vi började faktiskt fundera på att det någon gång kunde vara roligt att hyra ett hus eller en lägenhet tillsammans med någon annan familj. En del turister fanns det ju oundvikligen eftersom vi bodde på hotell men dem stötte man inte annars så ofta på. Och det som jag tyckte var positivt att det inte fanns så mycket finnar. Jag tror vi mötte på 3 finska familjer i Kalives varav ett äldre par vi träffade på vägen till flygfältet. Jag menade få andnöd och nippor när vi åkte till flygfältet med bussen och den var smockfull med finnar. Guiden talade i mikrofon och berättade vad vi såg på vänster eller höger sida. Det blir nog ingen paketresenär av mig, det här var första gången någonsin och nu utnyttjade vi bara bussresorna från och till flygfältet. Kan inte ens tänka mig delta på några utflykter eller dylikt. Från andra nordiska länder fanns det ganska mycket folk, speciellt norge, men som sagt träffade man dem för det mesta på hotellområdet. Till Kalives kan vi definitivt åka på nytt. Och jag rekommenderar stället till sådana som söker efter ett lugnt och äkta kretensiskt ställe och barnfamiljer förstås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du kommenterar!