onsdag 9 maj 2012

7 månader

Lillgubben är 7 månader gammal, nu är han närmare 1 år än födseln. Fattar inte! Igår började han med nya ljud. Nu håller han på med Mämmämmämmä, Bämbämbämbäm, Dämdämdämdäm och r-ljud som Rindindindin och Prrrr. Han låter faktiskt lite som Crazy Frog:


Kanske det var därför vi lyssnade och kollade på videon så mycket med Flickan. Kommer faktiskt inte ihåg, eller var det bara ett sammanträffande att hon råkade tycka om sången (eller just det där rämdämdämdämdämet).




Spela med storesyster.

Lillgubben sätter sig upp och sitta, fast oftast blir andra benet bakåt, så han kommer inte riktigt ordentligt upp. Vi fick ju som hemläxa från fysioterapeuten att öva sittandet med honom, så att han sitter "ridande" på mitt ben och har fotsulorna mot golvet. Dessutom skulle vi börja ha honom i matstol, men det skulle vi ju annars också ha börjat eftersom han började äta då. Lillgubben har haft lite problem med sittandet tidigare, han har inte kunnat/orkat sträcka på ryggen då han sitter med benen framför sig utan ryggen var alldeles krokig eller så föll han rakt fram. Men nu har det blivit bättre. Vi ska på koll på fredag igen så få se vad fysioterapeuten säger.


Han kryper en del. Han har ett eget sätt att komma framåt, en sorts blandning av krypande och ålande. Ibland verkar det att han skulle skippa krypandet och börjar stå/gå genast, han försöker nämligen klättra på allt han får tag i. Han hänger i tv-hyllans handtag och försöker ställa upp sig, samma sak med gåvagnen och Flickans dockvagn. En dag var han redan på huk med händerna i marken och försökte sträcka på benen men föll omkull. Han tycks ha mycket mera tålamod med sånt här än vad Flickan hade. Hon var över 7 månader då hon ens ställde sig i krypställning och började krypa genast eftersom hon blev så förbannad att hon skrek tills det lyckades. Samma sak var det med svängandet. Lillgubben igen ligger i all lugn och ro och försöker. Ifall det inte lyckas koncentrerar han sig på något annat i mellan och försöker på nytt om en stund eller nästa dag. Han stressar inte så över såna här saker. Han har ju övat sig i krypställning i snart 2 månader men kryper alltså inte helt ordentligt ännu.


Grodan.
Klättra upp för pappas ben med rumpan före.
Försöka ställa sig upp och stå.

Nu har han börjat vakna ofta om nätterna, men är inte hungrig. Jag tror att "krypandet" och det att han börjat röra på sig mera gör att sömnen blir lite hackig. Hoppas det går om fort, vi borde dessutom snart börja med sömnskola med honom så vi skulle kunna flytta honom till barnrummet snart. På kvällen somnar han mellan kl. 22 och24 och vaknar lite efter 8. På dagarna sover han två dagssömner varav den första ibland är tom. 2-3 timmar. Härligt när han äntligen fått någon sorts rytm på dagen. Han äter jätte duktigt. Morgongröt, lunch och middag (varierar med olika rotfrukter, grönsaker, frukter, kött och höna mm.) och kvällsgröt. Senast hade han ju inte gått upp ens 200g på en månad och på fredag har vi en extra kontroll (+ vaccination pga. Greklandsresan)  och jag tror nog att han nu har vuxit ordentligt. Han känns mycket stadigare i alla fall. Min fina, lilla krabat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du kommenterar!