söndag 23 september 2012

Hos Bilstolslotsen

Idag har vi fått äran att pröva olika bilstolar i vår bil, eftersom det är aktuellt att byta ut Lillgubbens babyskydd (Akta Grakos Logico S) mot en ordentlig bilstol (egentligen borde vi ha bytt bilstol redan för en tid sedan). Vi vill absolut ha barnen att åka bakåtvänt, då det är mycket säkrare så. Jag tänker inte redogöra desto mera varför, eftersom jag inte är någon expert på saken, bara intresserad och följt med t.ex. Bilstolslotsen. Men i frontalkrockar är bakåtvända bilstolar överlägset säkrare än framåtvända, då man ser på krafterna som drabbar nacken. På Nettas blogg kan man hitta superbra information om bilstolar, bakåtvänt åkande mm. Vår plan är att skaffa en bakåtvänd bilstol som är godkänd till 25 kg, som Flickan får åka i och Lillgubben tar över hennes Besafe Izi Combi X3. Ifall vi inte skaffar två bilstolar godkända upp till 25 kg...

Vi har en Opel Astra farmare, årsmodell 2004 eller 2005 om jag kommer rätt ihåg. Den är egentligen ganska liten och sist och slutligen var det bara tre stolar vi prövade riktigt ordentligt monterade. Axkids Kidzone som jag var intresserad av försökte vi inte ens få in i bilen, Akta Gracos Belogic fick vi med våld in på mittenplatsen men den satt fastspärrad mellan bänkarna så att man inte kunde montera den på rätt sätt. Britax Multi Tech var för bred medan Maxi Cosis Mobi gick bra på mittenplatsen men vårt säkerheltsbälte var för långt och bälteslåset tog tag i bilstolen och det får den inte göra. De stolar som var överlägset bäst var Britax Hi-Way II och Britax Max-Way. Av någon orsak tyckte både mannen och jag att Hi-Way II var lite bättre och satt smidigare in i vår bil. Vi kunde även använda distansklossen så bilstolen fick ordentigt med lutning, fastän den redan var bra utan klossen, ungefär som Besafen. Flickan hade gott med benutrymme fastän hon aldrig klagat över det i Besafen heller.

Vi testade bilstolarna inne i en parkeringshall eftersom det öste ner nästan hela tiden. Därför blev bilderna lite skymmiga och fick konstiga skuggor...

Britax Hi-Way II:




































Britax Hi-Way II i turkost som Flickan sitter i, det blev gott med benutrymme och lutningen väldigt bra m.h.a kilen, en distanskloss, man kan sätta under bilstolen. Lillgubben sitter i vår egen Besafe Izi Combi X3, som är justerad för Flickan så nackstödet är alldeles för högt för honom.


Utsikten från bakluckan.



Flickan kan ännu växa många centimeter innan bilstolen blir urvuxen. Huvudet får komma ungefär 1/3 över bilstolskanten, dvs. bilstolskanten måste vara ungefär vid öronens övre kant eller vid ögonhöjd eller högre.

Britax Max-Way:




































Flickan i en Britax Max-Way med turkost inuti, Lillgubben i vår Besafe.
Max-Way var lite annorlunda än Hi-Way II i formen och rymdes inte så bra i vår bil som Hi-Way II, vi kunde t.ex. inte använda distansklossen med Max-Wayn och det blev kanske en aning mindre benutrymme för Flickan. Men bra satt även den stolen i Astran.



Utsikten från bakluckan, är det bara jag som tycker att Hi-Way II (den första stolen) är lite högre i ryggen än den här, Max-Wayn om man jämför med Besafens kant? Fast ändå ser det inte ut så när man tittar på Flickans huvud och bilstolskanten...

Maxi-Cosi Mobi:



Maxi-Cosis Mobi i svart som Flickan sitter i, Lillgubben i vår Besafe. Mobin satt också bra där på mittenplatsen i vår bil men det som avgjorde var att säkerhetsbältets knäppe kom för högt upp och tog i bilstolen vilket den inte får göra.

Som bonus testade vi ännu just innan vi skulle åka hem, hur Britax Hi-Way II satt bakom passagerarsätet, ifall barnen måste flyttas isär t.ex. pga. gräl eller dylikt. Bilstolen är inte fäst, men stödbenet är nerfällt och stolen passade väldigt bra även där utan att jag måste flytta på bänken. Dock skulle inte distansklossen kunna användas, men vi tycker stolen i sig redan har en bra lutning. Och bäst av allt: vi får plats för tre bilstolar på bakbänken i vår bil (ifall det skulle bli aktuellt med ett tredje barn någon gång)!! Nu flyttades Hi-Wayn lite på sig när man stängde dörren, men det gick. Och vår Besafe och Lillgubbens babyskydd, Akta Gracos Logico S, är så breda så kanske med att byta ut dem mot andra stolar skulle det bli bättre.

























Jag kan rekommendera varmt för alla att kontakta Netta ifall man har något man funderar över angående bilstolar. Vi fick superbra hjälp och tror inte att vi kunde ha fått bättre service på någon barnaffär. Och den information man fick till på köpet! En väldigt sakkunnig och ytterst trevlig person. Tack för en fin eftermiddag!!

Edit: Bilstolslotsen har också skrivit om provmonteringen och har kanske lite bättre bilder på helheten och en del detaljer mm. HÄR.

3 kommentarer:

  1. Intressant, vi skall snart skaffa en ny stol åt Elliot. Blir säkert nu inom en månad:) vi tittade även på en britax:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ganska svårt att veta hurdan bakåtvänd bilstol man ska skaffa eftersom det i Finland inte t.ex. säljs mera av Hi-Way och Axkids stolar, som jag var intresserad av, säljs endast på en nätbutik. Så ifall man inte har bekanta som har just sådana stolar kan man inte provmontera dem i sin bil innan man beställer från nätbutiken eller alternativt Sverige... Så vi är nog jättejätte nöjda och tacksamma att Bilstolslotsen hade tid och intresse att hjälpa oss! :)

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera

Tack för att du kommenterar!