torsdag 12 januari 2012

Det där rådgivningsbesöket

Som sagt var vi igår hos rådgivningstanten, vi hade både flickans 2-årsgranskning och lillgubbens 3 mån.granskning. Flickan hade vuxit bra och vikten låg nu endast på bara -10% (som värst var den på -22% tror jag, och vi måste gå på viktkontroll varannan vecka och fick t.om. remiss till Barnkliniken, där läkaren nästan blev arg på rådgivningen för att de skickar alldeles friska och välutvecklade barn till dem).

Flickans 2-års mått var 88,2 cm och 11,5 kg, så 2 kg hade hon gått upp på ett halvt år. Rådgivningstanten har ju sett flickan och hennes utveckling hela tiden, eftersom jag haft henne med på mina graviditets rådgivningsbesök och nu lillebrors rådgivningsbesök. Inga extra "tester" gjordes så som på 1,5 årsgranskningen, t.ex. angående motorik eller språkutveckling. Tanten berömde flickan mycket och det konstaterades igen att hon är väldigt skicklig både motoriskt och språkmässigt. Hon talar både finska och svenska och kan största delen av orden på båda språken. Ifall hon inte säger orden på båda språken så fattar hon i alla fall dem på båda språken. Ofta blir meningarna en blandning av bägge språken, som t.ex. "Tinna haluaa gunga" eller "Mamma blåsa pää". Hon talar korta meningar redan och man kan utföra små diskussioner med henne. Hon är väldigt social och har egentligen inte haft någon klar fas då hon skulle ha varit rädd eller haft oro inför främlingar. Hon går och prepplar på med alla och av någon konstig anledning tycks hon bli förtjust i män (våra manliga kompisar eller kvinnliga kompisarnas pojkvänner) och hon lyckas alltid snurra dem runt sitt lillfinger så att de är minst lika förtjusta i henne.

Lillsnubben hade också vuxit fint och jag behöver inte vara orolig över att mjölken inte skulle räcka. Den tanken har jag ibland fått när han får sina skrikanfall vid bröstet och bara pickar lite, det verkar nämligen just som att det inte skulle komma (tillräckligt) mjölk. Han tar bra kontakt och ler, är spänstig och stark. Nu var han 6610 g och 64,5 cm.

Lillgubbens mått:
Födsel: 4510g och 52 cm
1 vecka: 4295 g
2 vecor: 4700 g
1 månad: 5400 g och 59 cm
2 månader: 5935 g och 61,7 cm
3 månader: 6610 g och 64,5 cm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du kommenterar!