lördag 5 januari 2013

Musikälskaren

Jag har väl tidigare också nämnt att Flickan tycker väldigt mycket om musik och olika musikprogram. De är egentligen de enda programmen hon orkar titta på ordentligt, fast Pikku Kakkonen tidigare var ganska pop och innan jul blev Buu-Klubben allt populärare (Jätteglada Jenni!). Tartu Mikkiin och Biisikärpänen var länge stora favoriter men Vain Elämää, som kom på hösten, kilade nog rakt på första plats. Igår var igen en lyckodag då en ny säsong av The Voice of Finland inleddes. Det hade Flickan väntat på redan en tid och det hjälpte inte precis att det på varje busshållplats finns stora reklamer som vi såg nästan dagligen.

Jag har flera gånger blivit med munnen öppen av förundran när Flickan visat sina talanger. Visst, hon går omkring och sjunger mycket som andra barn också, barnvisor, Arne Alligators sånger och en del "vuxna låtar". Men den mängd musik och artister hon känner igen. När vi lyssnade på Julradion innan jul berättade hon för mig om det t.ex. var Katri Helena eller Jartsa (Jari Sillanpää) som sjöng. Och de sånger hade hon inte hört tidigare, bara sett på Vain Elämää och kände igen deras röster, inte utséendet. Lika känner hon igen andra artister, hon kan t.ex. säga att det här är samma som sjunger Pihtiote eller det här är samma som mammas telefon (jag har en låt av Jenni Vartiainen som rington) eller något annat liknande när vi lyssnar på radio. När man frågar henne om hon känner igen någon sång svarar hon Jo, det är damdidam rakkaalleni och så sjunger hon med PMMP:s Rakkaalleni sången.

Ledaren på hennes klubb konstaterade också att Flickan verkligen tycker om musik och att hon alltid ville sjunga och spela. Dessutom kan hon översätta sånger i farten. Vi hade en kompis på besök före jul, som inte talar svenska, och Flickan hade show för oss. Hon sjöng sånger som hon lärt sig på klubben eller musikleken (på svenska) och så slutade hon och ojade sig en stund över att kompisen inte kan svenska och så började hon sjunga på finska Renkaat bussissa pyörii ympäri, ympäri... eller Tuli hai tyttyytydydy, isähai tyttyytydydy, äitihai, tyttyytydydy... och göra tillhörande koreografier samtidigt. Helt otroligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du kommenterar!