tisdag 6 mars 2012

Vindfången/tamburen

Våra kompisar väntar sitt första barn, som är beräknat i maj. De bor i en radhuslägenhet med en väldigt liten vindfång och inget förråd i samband med lägenheten. Deras vindfång är verkligen liten, så att två människor just och just ryms där fastklistrade i varann. Nu när de ska få sin bebbe och behövde vagn kom bevaringsproblemet emot. De renoverade lite och förstorade vindfången så att där ryms en Emmaljunga duo-vagn och ändå blir det mera utrymme kvar än förut. Den såg väldigt fin ut.

Då de började med sitt projekt föreslog mannen min om vi också skulle förstora vår vindfång och jag svarade bara kort att varför skulle vi göra det. När jag sedan började tänka närmare på saken ändrade jag åsikt och nu är det jag som ivrigt skulle vilja fixa om vindfången när mannen bara mumlar ointresserat när jag talar om saken. Vår vindfång är ändå lite större än vad våra kompisars var tidigare, men nog är den för liten för två vuxna, två barn och två hundar när man ska klä av sig våta kläder och skor, torka hundar och hjälpa ungarna med sina kläder. Och när vi får gäster packas hela vindfången full med människor som väntar på att de första ska få av sig skorna och till slut sprids hälften av skorna runt i tamburen. Men vi behöver ändå inte förvara någon vagn i vindfången.



































Den trånga vindfången med ett enormt värmeelement. Jag drömmer om golvvärme eller en snygg handukstork.

Problemet är det att ifall vi förstorar vindfången, kommer den så långt att trapporna till övre våningen skulle börja direkt från vindfången. Vi har funderat på att får man över huvudtaget göra så och försökt hitta svaret på internet. Nya hus byggs ju utan vindfång och när vi frågade grannen (som vet mycket om allt möjligt och är dessutom disponent i vårt husbolag) var han av den åsikt att det inte finns något problem där. Han tillsatte ännu att de alltid har mellandörren öppen, så praktiskt taget har de ingen vindfång alls. Förutom extra utrymmet som vi skulle få i vindfången skulle den flyttade mellandörren fungera som ljuddämpare till övre våningen där sovrummen finns. Alla ljud hörs ganska bra dit och eftersom allt är lite på hälft där uppe och det inte t.ex. finns någon dörr på barnrummet, skulle en dörr mellan övre och nedre våningen kanske vara bra.



































Den långa korridåren (ser kanske inte så lång ut här). Väggen skulle flyttas så att den skulle fortsätta ifrån den vita väggen bakom klädförvaringen och trapporna och grinden skulle bli i vindfången. Och jo, dörren är väldigt skitig.

Ifall vi flyttar på väggen förlorar vi egentligen inget utrymme från tamburen, eftersom tamburen är en lång korridår och det utrymmet som skulle bli vindfång kan inte användas på något sätt just nu. Vi kan inte sätta upp några hyllor, skohyllor eller ställa någon bänk med förvaring där eftersom dörren inte skulle kunna öppnas då. Om väggen skulle flyttas skulle vi kunna använda utrymmet till nytta och få extra förvaringsutrymme för t.ex. just skor i en skohylla. I den nuvarande vindfången kan vi inte ha någon skohylla för utrymmet skulle bli för trångt och alla skor som förvaras där ligger huller om buller. Dessutom har mannen en tendens av att öka antalet skopar som förvaras där så ofta är golvet täckt med skor. I vindfången finns även ett enormt värmeelement och ett elskåp som tar utrymme. Så skulle tamburen inte heller se så lång och smal ut, ifall vi skulle flytta på väggen. Jo, jag tycker det skulle vara perfekt! Vi ska ju ändå renovera vindfången på något sätt. Nu måste jag bara få gubben övertalad att vi ska fixa den större. Alla med mig nu, hjälp mig övertala (eller muta) honom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du kommenterar!