torsdag 9 februari 2012

Snubben som blev fyra månader gammal



































Jag har lite motstridiga tankar om de senaste fyra månaderna. Å ena sidan känns det att tiden gått alldeles superfort och jag tycker att just föddes han ju men å andra sidan känns det som om lillgubben alltid skulle ha varit här. Han har tagit sin plats i familjen så naturligt att det inte skulle kunna vara på något annat vis. Det skulle inte kunna vara någon annan som är lillebror i den här familjen, den minsta av oss. Han känns så bekant redan (fastän det inte var så från första början) och jag kan lite gissa hurdan han kommer att vara när han blir lite större. I vissa fall är han så olik sin syster men så har de ju sina likheter också, som t.ex. nattsurrandet och vakandet. Han är alltid så glad och skratande, förutom då han har magknip men det har han rätt så sällan nuförtiden som tur. Han är en riktig charmör, flirtar allt vad han hinner, speciellt med mamma. Han är lite av en mammas pojke så där i allmänhet också. Och så tycker han ju så om sin storesyster, det är så hjärtskärande fint att se hurdan samhörighet och hurdant syskonband de bildat redan nu.

Så här sägs det om barn i fyra månaders åldern på www.vau.fi:

Tähän mennessä vuorovaikutus lapsen ja vanhemman välillä on tapahtunut enimmäkseen kasvojen ilmeiden avulla. Nyt lapsi käyttää kontaktin luomiseen entistä enemmän ääntään, ja etsii aktiivisesti äänilähteitä katseellaan. Ympäristöstään yhä enemmän kiinnostuneen vauvan huumorintaju alkaa kehittyä ja leikit pienokaisen kanssa ovat usein hauskoja kokemuksia. Äänet ja musiikki kiinnostavat: lapsi kuuntelee mielellään loruja ja lauluja. Hän oppii myös keksimään omaa ajanvietettä, osaa leikkiä jo hetken itsekseen ja nauttia siitä.
Yksin oleminen ei ole erityisen mieluisaa. Vauva osaakin jo tehdä selväksi, milloin seura olisi paikallaan tai milloin hän haluaa syliin. Hän hymyilee usein, erityisesti leikkiessään. Vauvan luonne ja temperamentti alkavat näkyä yhä selkeämmin.



































Vauva tekee jo selkeän eron omien vanhempiensa ja muiden ihmisten välillä. Monet vauvat ovat näihin aikoihin hyvin sosiaalisia; he hymyilevät paljon, mutta toisaalta myös itkevät paljon huomiota saadakseen. Kyseessä on merkittävä virstanpylväs — vauva on oppinut, että on olemassa keinoja, joilla ihminen voi saada haluamansa!

Aistit ja motorinen kehitys:

Vauva kuuntelee keskittyneesti ja osaa erottaa monet erilaiset äänet toisistaan. Hän kääntää päätään äänen suuntaan, vaikka äänilähde olisi näkökentän ulkopuolella. Sylissä kannettaessa hän jaksaa jo kannatella omaa päätään.
Omia käsiään ja esineitä ympärillään vauva tutkii  mielellään maistelemalla ja pureskelemalla. Hänen näkönsä on nyt yhtä tarkka kuin aikuisilla ja myös kyky nähdä värejä on täysin kehittynyt. Silmiään vauva osa liikuttaa puolelta toiselle ilman, että pää kääntyy  mukana. Hän leikkii sormillaan entistä enemmän ja tutkii, mitä kaikkea niillä voi tehdä.
Vauvan liikkeiden koordinointi tarkentuu. Niska- ja selkälihakset voimistuvat. Päinmakuulla vauva saattaa jo tavoitella esineitä ja yrittää ryömiä niitä kohti.


Kiinnostuksen kohteet ja aktiviteetit:

  • Alkaa ymmärtää, että asiat ovat olemassa silloinkin, kun niitä ei voi nähdä
  • Alkaa oppia arvioimaan etäisyyksiä, mm. räpyttelee silmiään, jos jokin ja joku tulee liian lähelle kasvoja
  • Oppii odottamaan vuoroaan ”keskustelussa”
  • Kaikki mahdollinen kiinnostaa. Katsele, kosketa ja haistele yhdessä lapsen kanssa. Juttele asioista ja esineistä.
  • Vauva yhdistää mielessään äänensävysi ja kasvojenilmeesi kuulemiinsa sanoihin.
  • Useimmat lapset rakastavat musiikkia. Heistä on mukava tanssia aikuisen sylissä, pyöriä ja keinahdella musiikin tahtiin. 

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar

    Tack för att du kommenterar!