fredag 3 februari 2012

Svårigheter att somna

Varför måste det bli gräl varenda en jävliga dag om dagssömnen? Nu har det gått ganska bra, förutom några enstaka trotsutbrott ända tills det är dags att sova. Eller flickan går ju riktigt snällt och sova men så härjar hon bara på i sängen. Hon hoppar och skriker, klär av sig, tar bort lakanen i sin säng och kastar allt hon får loss så långt hon orkar, hoppar och sparkar lite till, skriker och tjuter, slår huvudet i sängändan i mellan och gråter en skvätt, vill och kissa eller dricka ifall man går upp till henne och så vill hon plötsligt ha alla kläder på sig igen och kan ju förstås inte göra något själv.

Ifall man försöker få henne att lugna ner sig och talar lugnt och snällt med henne fortsätter samma rumba igen. Det kan hålla på i 1,5-2 timmar. Och då är hon ändå jättetrött, gnider sina ögon och gäspar, blir gråtig och gnällig. Men sen när man får enough och blir lite arg, ofta är flickan så megatrött redan vid det här laget att hon själv bara gråter och gnäller, så börjar hon sova efter en kort stund. Vad beror det här på? Varför måste man alltid bli arg och grälas innan hon kan börja sova?

Jag skulle inte villa skrika och gorma men det tycks vara nödvändigt nuförtiden. Och ifall vi skiter i dagssömnen och hämtar ner henne efter en stund är hon grinig hela dagen och ingen orkar med henne då. Kan någon snäll själ hjälpa mig nu?! Ska vi skita i dagssömnen eller försöka ännu? Och ifall vi försöker ännu hur ska vi gå till väga? Den här mamman skulle inte orka med det här crapet mera! Suck.

P.S Dessutom får jag huvudvärk av grälandet

4 kommentarer:

  1. Låter jobbigt. Jag skulle kanske försöka på att ändra hennes rytm lite. Antingen så att man väcker henne tidigare på morgonen så att hon blir snabbare trött på dagen eller så att hon sover längre på natten och inte behöver någon dagssömn.
    Vi gör ju så att vi sätter Alva i sin säng när det är dags för dagssömn och så kan det ta 1,5 h före hon somnar men vi går aldrig in till henne.

    SvaraRadera
  2. Jag brukar avleda direkt om det blir nåt trots med sovandet. "vill inte sova!!" "men titta här, här är din docka, som är jättetrött, kanske hon får ligga på din arm?" eller "sch! jag tyckte jag hörde en fågel!" Man får va lite uppfinningsrik ibland. När sätter du henne att sova? Vi brukar vakna kl 8, äta lunch halv ett och sova ca 13.30-15.00.

    SvaraRadera
  3. Neppe: Det där med att ändra rytm har vi funderat på och just idag talade vi att borde vi då bara föra henne lite senare i säng (på dagen) om hon skulle somna bättre då...

    Låter ni förresten Alva sova sen lika länge som normalt fast hon sku ha varit vaken 1,5h eller räknar ni den tiden i dagssömnen och hämtar henne t.ex. efter en halv timmes sömn (om ni t.ex. sku ha 2h som vanlig dagssömn)?

    Anonym: Tack för kommentaren! Det där har vi faktiskt försökt, att få uppmärksamheten på något annat. Och dockan är verkligen helt super, pottandet löper nuförtiden smidigt med hjälp av dockan när de sitter bredvid varann på varsin potta :) Men på nåt sätt får flickan sig så uppspelt vid sovdags så det brukar inte hjälpa.

    Vi vaknar mellan 8 och 9, närmare 8 och lunch äter vi kl. 12.00-13.00 lite beroende på dagens program. På dagsvilan brukar vi föra flickan mellan kl. 13.00 och 14.00 och hon sover 1,5-2 timmar. Men som sagt så kan det ta tom 2h innan hon somnar nuförtiden så hon kan sova ibland tom kl. 15-17 :(

    SvaraRadera
  4. Jo, vi slutar sova dagsömn kring två (vi lägger henne efter tolv) oberoende när hon somnat. Förstås om hon somnat typ kvart före två så kanske vi väcker henne kvart över men ungefär.
    Det här beror mest på att vi vill hålla samma rytm hemma som på dagis. Där får de sova mellan 12 och 14. Och för att vi vill få henne lätt i säng på kvällen :) Då går hon och sover kl åtta.

    SvaraRadera

Tack för att du kommenterar!